Hjelp, jeg har ikke nok tid til å være verneombud!

Hjelp, jeg har ikke nok tid til å være verneombud! Jeg visste ikke at verneombudsvervet innebar så mye tid, og det vet åpenbart ikke min leder heller.

Jeg blir kalt inn på møter uten at jeg får forberedt meg i det hele tatt. Jeg har ikke lenger tid til å snakke med kollegaene mine for jeg tar lunsjpausen på kontoret for å få litt fred. Jeg sitter også utover arbeidstiden på kontoret for å få hodet over vann. Jeg får ansvar for mange oppgaver som har lite med vervet mitt å gjøre, egentlig, men jeg sier som regel ja. Hvordan kan jeg sette ned foten på en god måte og få nok tid til vervet? Jeg opplever at jeg ikke klarer å være et godt verneombud i det hele tatt., slik det er nå.

Hilsen frustrert verneombud

 

Takk for din henvedelse,

Det norske systemet for å legge til rette for et godt arbeidsmiljø er kanskje verdens beste. Vi har en erfaringsbasert arbeidsmiljølov, arbeidet fram i felleskap mellom arbeidstakeres organisasjoner, arbeidsgiverne og lovgiverne.

Dette trepartssamarbeidet har blant annet arbeidet fram verneombudsrollen, som har en rekke viktige oppgaver. Som verneombud skal du se til at virksomheten driftes i tråd med arbeidsmiljøloven på en systematisk og god måte, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt. Det er ikke lite!

 shutterstock 22064581 WEB

 

Nytteverdien av din rolle

Alle er enige i at din rolle skal finnes. Alle er enige i at din rolle er viktig. Alle er enige i at du som verneombud i stor grad bidrar til å virkeliggjøre det gode rammeverket vi har. Da må du ha nok tid til arbeidet. Du har vervet som verneombud hele tiden, og arbeidet ditt skal først og fremst gjøres i arbeidstiden. Bare unntaksvis skal det være nødvendig å bruke overtid på dette arbeidet.

I din konkrete situasjon vil jeg anbefale at du først snakker med lederen din. Har du en god leder, som ser verdien av ditt arbeid, blir dere ganske sikkert enig om å få avsatt nødvendig tid til arbeidet som verneombud. Det er en stor økonomisk gevinst for virksomheten å ha et godt arbeidsmiljø der unødvendig sykefravær er lavt og der alle kollegaene er engasjert og dermed produktive. Dette er et språk de flest ledere forstår. Du finner en mal for avtale med leder i Verktøykassa der også tidsbruk er nevnt. 

Logg deg inn på medlemssidene og les hele svaret fra Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. under Fagstoff.


.
Kopirett 2021 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >